Saturday 10 December 2011

BlueCheese Tart.. Yummy....

Hmm... Tbe2 rse laparr lak... waaaaa... Tbe2 trigatt Cheese tarrt kt umh mse ryee... waaaa...
hahahaha... sal mkan ni serah dkt aku xpee... aku memg suke mkann !! tpii bukn Sayur k!! aku anti syurr glerr !! spae2 bgi aku mkn bnd kejadah ni.. memg aku kasi pnmpar jerr !! huhuhu.. da ckpp xskee kn.. mngde2 nk pkse... Ehhh.. tpi skg aku nk cterr sal TART lorrr..  tbe2 lari tajuk lakk.. 
SO... xlh mknn pon... ckp2 sal cheese tart ni pon jdila... tgh2 duk tgh google tdi... terjumpela kn resepi ni... Atyy ni plak tbe2 bekk.. nk msukkn dlm Blog kn... nk ajrr kwn2 ni mmsak la ktekn... 

Bwah ni aku sertakan Resepi2 n Bahan2 nyee... Selamat Mencuba ea !!


Bahan-bahan ( 10 biji )

  • Bahan untuk Sweet Pastry:-
  • 125 gm mentega / margerin
  • 60 gm gula aising
  • 1 biji telur (gred B) saiz sederhana besar
  • 240 gm tepung gandum
  • Bahan untuk Cheese Filling(inti):-
  • 250 gm cream cheese
  • 50 gm gula aising
  • 20 gm mentega (lembutkan)
  • 1/2 sudu besar perahan lemon
  • 1 biji telur (gred B)
  • Blueberry pie filling

Cara-cara

  1. Panaskan ketuhar pada suhu 180 C.
  2. Untuk membuat sweet pastry: -pukul mentega/marjerin dan gula aising sampai creamy. masukkan telur, pukul lagi. Selepas itu masukkan tepung. Gaul hingga membentuk doh. Tekankan doh tadi ke dalam bekas tart. Tekan kedalam kemas-kemas. Trim tepinya dengan batang sudu atau pisau. Bakar pada suhu 180 C untuk 15-20 minit. Tunggu sejuk dulu baru keluarkan daripada acuan tart.
  3. Untuk membuat cheese filling: -pukul cream cheese, mentega dan gula aising till fluffy. Akhir sekali masukkan telur dan perahan lemon, pukul.
  4. Sendukkan cheese filling tadi kedalam piping bag dan pipekan kedalam doh tart yang sudah dibakar tadi. Hiaskan diatas dengan blueberry filling dan susun diatas dulang pembakar dan bakar pada suhu 180 C selama 10 minit atau filling tadi nampak macam kering sedikit.

senang kn??? antre rajin  jerr.. huhuhu... da ciapp... so aku nk mkanla kejp... yakkk... byee...

No comments:

Post a Comment